Förarbevis – Snöskoter

En 2-dagars utbildning med teori, praktik och examination. 

Om du vill köra snöskoter behöver du först och främst ett särskilt förarbevis. Om du har ett körkort eller traktorkort som är utfärdat för första gången före 1 januari 2000 så får du köra snöskoter utan ett särskilt förarbevis.

Kraven för att du ska få ett förarbevis för snöskoter är: 

  • fyllt 16 år
  • genomfört en utbildning hos en godkänd utbildare
  • gjort ett godkänt kunskapsprov

Utbildning och prov för snöskoter

Under dessa två dagar kommer utbildningen att innehålla både teoretiska och praktiska delar. Den teoretiska delen kommer att genomföras digitalt under en hel dag där vi går igenom allt som har med skoter att göra, hur och vart man får köra, hur en skoter fungerar och vad man är skyldig att göra vid en olycka.
Den praktiska delen kommer gå ut på att du ska lära dig att hantera snöskotern. Vi kommer att köra en bana, på led och prova på hur man gör om man kört fast.
Det är tillåtet att övningsköra, men bara under uppsikt av en godkänd utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten. För att få övningsköra snöskoter ska du vara minst 15 år och 9 månader.
Du måste ha fyllt 16 år och ha gått utbildningen för att få göra kunskapsprovet. 

PROGRAM

Dag 1, nu under pandemin kommer vi att köra detta via Teams. Så dagen börjar vid 08:00 och håller på fram till 15:00 med avbrott för lunch. 
Dag 2, samling vid ICA Alskog i Junosuando klockan 08:00 för den praktiska delen. Startar på ett övningsområde och sedan ledkörning. På eftermiddagen hålls teoriprovet i skolan. 
 Vi bjuder på lunch denna dag och VIKTIGT! Glöm ej ID-handling! 
Boka online
Skoterkörkort